Blízky východ poskytne Egyptu 12 mld. USD, dlho to však stačiť nebude

12.07.2013 Celý región

Káhira 11. júla (TASR) - Prísľub celkovo 12 miliárd USD (9,20 miliardy eur) od bohatých krajín z Blízkeho východu poskytne novému vedeniu Egypta podporovanému armádou určitý čas na zabezpečenie dovozu existenčných produktov, ako sú potraviny a pohonné látky. Výhody finančnej pomoci však budú len dočasné, keďže rozvrátená egyptská ekonomika sa reforiem tak skoro nedočká. Informovala o tom agentúra AP.

Viac než dva roky politických otrasov, násilia a zhoršovania bezpečnostnej situácie odradili mnohých investorov a turistov, ktorí sa najväčšou mierou podieľajú na príjmoch do štátnej pokladnice. Navyše, zlá štruktúra dotácií na potraviny a palivá každoročne odkrojí z napätého rozpočtu takmer tretinu. Prvý demokraticky zvolený prezident Muhammad Mursí problémy v krajine a zlú životnú úroveň obyvateľov podľa Egypťanov neriešil, čo ho po roku vládnutia stálo funkciu, no najnovšie nepokoje, ktoré nasledovali po jeho zosadení armádou, nedávajú veľké šance na zmenu tejto situácie.

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a najnovšie aj Kuvajt prisľúbili Egyptu po zosadení Mursího celkovo 12 miliárd USD na podporu devízových rezerv a ekonomiky. Najväčšiu sumu sľúbila Saudská Arábia, ktorá uvoľní pre Káhiru 5 miliárd USD. Kuvajt poskytne 4 miliardy a SAE 3 miliardy USD.

Z celkovej sumy je 7 miliárd USD určených na posilnenie devízových rezerv Egypta, ktoré klesli na kriticky nízku úroveň. Ich objem dosiahol ku koncu júna 14,9 miliardy USD, čo je menej než polovica z hodnoty pred protestmi v roku 2011, v dôsledku ktorých odstúpil bývalý prezident Husní Mubarak.

Podľa ekonóma Ašrafa Swelama však tieto miliardy dolárov dokážu udržať Egypt nad vodou pravdepodobne len najbližších šesť mesiacov. Ako dodal, financie sú dôležité najmä pre nového predsedu dočasnej vlády, ktorým sa stal ekonóm Házím Bibláví, keďže mu umožnia vytvoriť "potrebný manévrovací priestor" v čase, keď bude musieť zabezpečiť splácanie dlhov Egypta, vyplácanie dotácií a platov v štátnej správe.

Dočasná vláda však pravdepodobne nebude schopná uskutočniť potrebné reformy, ktoré sú nevyhnutné na oživenie ekonomiky, dodal Swelam. Na jednej strane nemá na to mandát od voličov, na druhej ani dostatok času na ich realizáciu.

(1 EUR = 1,3044 USD)
 

Vyberte región